Dagboek voor een gelukkiger leven

Dit is de ingewikkelde paradox waarmee we allemaal moeten leven

Weet je dat we allemaal moeten leven met een ingewikkelde paradox?

Iedereen heeft namelijk verlangens. Dat zijn onhandige afspraken1 die we met onszelf maken: we besluiten ongelukkig te zijn tot we krijgen wat we willen.

Als we altijd gericht zijn op meer en beter – rijker, populairder, succesvoller – vliegt het leven aan ons voorbij. 

Wanneer iets vanzelfsprekends en waardevols wegvalt, voelen we spijt dat we het niet waardeerden toen het er nog was. 

Maar we kunnen niet simpelweg zeggen: ‘Oké, dan wil ik niets nieuws meer. Dan ga ik vanaf nu alleen nog maar waarderen wat ik wél heb’.

Want het is menselijk om altijd te verlangen naar nieuwe dingen. Die drift om vooruitgang te boeken, brengt ons veel goeds. Zowel op individueel als op maatschappelijk niveau. Het streven naar iets, het visualiseren van een toekomst, in opstand komen tegen onrecht: al die activiteiten maken ons mens. Onze dromen en verlangens vormen onze identiteit.

Het is een formidabele tegenstelling: het najagen van verlangens maakt ons ongelukkig, tegelijkertijd vormt dat streven de basis van ons menszijn. Hoe kunnen we met die spanning omgaan?

Door 1) te accepteren dat je nooit genoeg hebt en 2) de negatieve effecten daarvan op te vangen met een dagelijks ritueel. Als je elke avond even opschrijft welke drie doodgewone momenten je waardeerde, ervaar je volgens vele onderzoeken een geluksgevoel.

Het mes snijdt bovendien aan twee kanten, want je krijgt ook inzicht in wat het leven écht waardevol maakt. Niet: rijkdom, populariteit of succes. Hoeveel je daar ook van hebt, er is altijd wel iemand om jaloers op te zijn. Wel: verbinding met anderen, gezondheid en betekenisvol werk. 

Hoe vaker we onszelf daaraan herinneren, des te slimmer onze verlangens worden. 

✍️ Het Dankboek kan je daarbij helpen. Daarin kun je dagelijks drie dingen noteren waarvoor je dankbaar bent, en waarom. Bestel je eigen Dankboek

  1. Vrij naar Naval Ravikant ↩︎

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *