Dagboek voor een gelukkiger leven

Zo maak je van dankbaarheid een gewoonte

Zo maak je van het beoefenen van dankbaarheid een gewoonte

Het is heel waardevol om regelmatig op te schrijven waar je dankbaar voor bent.

Maar het beginnen van zo’n nieuwe gewoonte is niet makkelijk, weet ik uit ervaring. Met dit artikel wil ik je op weg helpen.

Hoe creëer je een nieuwe gewoonte?

In de gedragswetenschap is veel onderzoek gedaan naar hoe gewoontes ontstaan. Vier zaken zijn belangrijk:

  1. Je weet waarom je iets wilt veranderen;
  2. Je hebt een zeer specifieke en realistische handeling in gedachten en een concreet plan;
  3. Je vraagt hulp aan anderen;
  4. Je houdt je voortgang bij.

In dit artikel licht ik ze één voor één toe.

1. Wat is je motivatie om dankbaarder te willen zijn?

Zo, het is tijd om in je Dankboek (of je eigen notitieblok) te gaan schrijven. Op pagina 23 om precies te zijn.

Daar kun je invullen waarom je het Dankboek wilt gaan gebruiken. Als je dat voor jezelf duidelijk hebt, is de kans ook groter dat je de gewoonte volhoudt. Je weet immers waar je het voor doet,

Dit schreef ik op:

“Ik schrijf in het Dankboek omdat …. ik niet constant gericht wil zijn op wat er allemaal beter kan in mijn leven. Ik wil waarderen wat ik nú heb. Die motivatie zorgt ervoor dat ik elke avond weer in dit boek schrijf.”

Wat is jouw reden?

Heb je het Dankboek nog niet in huis? Bestel er snel eentje via De Correspondent, we sturen het vanaf de redactie naar je op.

Oké, tijd voor stap twee:

2. Een post-it op je koffiezetapparaat

Ik vul het Dankboek altijd voor het slapen in, en ik koester dat rustmoment echt. Het is voor mij de ideale manier om de dag op een positieve manier af te sluiten.

(Vroeger checkte ik mijn Instagramfeed nog even, dat had precies het tegenovergestelde effect 😲)

Het kiezen van een vast moment voor het invullen, vergroot de kans dat je er ook daadwerkelijk aan denkt. Je gaat het boek op een gegeven moment met dat tijdstip associëren en denkt er automatisch aan (net zoals dat je elke avond automatisch je tanden poetst).

Áls je een tijdstip gekozen hebt, is het slim om het schrijven te combineren met iets wat je al elke dag doet.

Stel dat je ’s morgens wilt schrijven. Koppel dat dan aan een bestaande ochtendgewoonte, zoals koffiedrinken. Neem jezelf voor: als ik mijn eerste kop koffie drink, schrijf ik in mijn Dankboek. Plak desnoods een post-it als herinnering op het koffiezetapparaat, zodat je er de eerste dagen aan denkt.

Ik plakte in het begin een post-it op mijn spiegel, zodat ik er tijdens het tandenpoetsen aan dacht. Ook legde ik in het begin elke morgen mijn Dankboek op mijn kussen.

Inmiddels is het invullen zo’n waardevol ritueel geworden, dat ik die reminders niet meer nodig heb. Als ik een dag niet in mijn Dankboek geschreven heb, voelt het alsof ik een dag niet gedoucht heb.

Bedenk daarom: Wat wordt jouw vaste moment? En aan welke bestaande gewoonte koppel je het schrijven? En hoe kun je jezelf er vervolgens aan herinneren.

Dit vond ik ook nog een mooi voorbeeld:

Dankboek ervaring

3. Je vraagt hulp aan anderen

We hebben nu besproken wat je motivatie om in het Dankboek te schrijven is en op welk vast moment je het gaat doet doen.

Tijd voor voorwaarde drie: hulp vragen aan anderen.

Hoe kunnen vrienden en familie je helpen om dagelijks in het Dankboek te schrijven?

Ik zou aan iemand die je vertrouwt vertellen dat je aan deze nieuwe gewoonte begint en wat je motivatie is. Vraag aan die persoon om af en toe te peilen hoe het gaat. Zo sta je er niet alleen voor.

Charlotte schreef me dat ze nu iedere avond samen met haar partner vlak voor het slapengaan in hun eigen Dankboeken schrijven. Haar relatie heeft daardoor een ‘vogelvlucht’ genomen. ‘We bespreken ineens dingen met elkaar die we daarvoor nooit met elkaar bespraken.’

Sowieso is het interessant om eens aan je vrienden of familie te vragen waar zij dankbaar voor zijn.

Je kunt ook op sociale media aankondigen dat je aan deze gewoonte begint. Dan weten ál je vrienden het, en misschien kom je er daardoor achter dat andere mensen in je omgeving ook bezig zijn met hoe ze in onze prestatiemaatschappij een tevredener leven kunnen leiden.

4. Je houdt je voortgang bij

Aan deze voorwaarde voldoet het Dankboek automatisch! Je kunt immers terugbladeren wanneer je geschreven hebt, en de mooie momenten in je leven herbeleven. Ik vind dat één van de grootste voordelen van het bijhouden van een Dankboek.

Hopelijk helpt dit artikel je met het ontwikkelen van dankbaarheid als gewoonte. Heb je nog vragen? Stel ze in de reacties hieronder.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *