De vier strategieën voor het vinden van dagelijkse voldoening

Het Dankboek heeft de toonaangevendste ontwerpprijs van Europa gewonnen: de Red Dot Award.

Ik vind het geweldig dat het Dankboek zo’n belangrijke onderscheiding voor productontwerp heeft gekregen. Ik zie het boek namelijk echt als gebruiksvoorwerp.

Je kunt er immers elke dag in opschrijven waar je dankbaar voor bent. Uit onderzoek blijkt dat je daardoor beter ziet  wat je voldoening geeft.

Zoals er met volle aandacht voor je dierbaren zijn (dag smartphone). Of niet meer streven naar meer likes, maar je richten op waardevol zijn voor anderen. Door het Dankboek als dagboek te gebruiken, word je daar elke dag aan herinnerd.

Op meer dan 13.000 nachtkastjes over de hele wereld ligt al een Dankboek - jullie stuurden me de foto’s, vanuit Curaçao, Zwitserland, Indonesië, de VS en nog vele andere plekken.

De Volkskrant omschreef het Dankboek als ‘een perfect attribuut voor de levensgenieter’, Charlotte Mutsaers noemde het in NRC Handelsblad het ‘belangrijkste boek van het jaar’ en LINDA. riep het uit tot ‘favoriet van de redactie’. En nu dus die prijs.

Als dank voor dat zoveel mensen het Dankboek een kans gaven, geef ik de inleiding weg. Dat is de tekst vóór de invulpagina’s, die bestaat uit vier strategieën voor het vinden van dagelijkse voldoening.

Dit zijn ze:

 1. Je werk, hobby’s en projecten zien als oefenen

  Dagelijkse voldoening is het ervaren van geluk door de betekenis van de dingen die we dagelijks doen. Dat leidt tot veel meer plezier en een beter gevoel over onszelf. Maar hoe vind je die voldoening op een doodnormale dag?

 2. Ruimte maken voor flow en rust in je leven

  Dagelijkse voldoening is het ervaren van geluk door de betekenis van de dingen die we dagelijks doen. Die betekenis kun je ervaren wanneer je in een ‘flow’ raakt.

 3. Je leren richten op anderen

  De derde strategie gaat erover hoe belangrijk het is - en hoeveel voldoening het kan geven - als we onze individualistische bubbel doorprikken.

 4. Actief oefenen in dankbaar zijn

  De vierde en laatste strategie voor het vinden van dagelijkse voldoening brengt alles bij elkaar. Het actief beoefenen van dankbaarheid is een soort voldoeningsvliegwiel! Want dankbaarheid ervaren geeft niet alleen voldoening, een dankbare houding herinnert je ook aan dat wat je voldoening geeft.