Ernst-Jan Pfauth (1986)
 

Als ik vroeger een toespraak gaf, begonnen mijn handen te trillen. Een toost voor familie bij een kerstdiner? De wijn klotste al bij de eerste woorden over de rand van mijn glas.

Dat was nooit een groot probleem, tot ik voor mijn werk presentaties moest geven. Na mijn eerste speech gaf mijn toenmalige baas mij, heel subtiel, een boek over spreken in het openbaar.

Omdat ik iemand wilde zijn die goed kon speechen én mijn baan wilde houden, las ik het boek twee keer achter elkaar. Vervolgens accepteerde ik élke uitnodiging om ergens te komen praten. Na een paar maanden oefenen stopten mijn handen met trillen.

Toen dacht ik: wat kan ik nog meer aan mezelf verbeteren? Het was het begin van een jarenlange liefde voor efficiënter en beter leren werken. Ik las talloze zelfhulpboeken en -blogs. Ik begon er een rubriek over op De Correspondent en wijdde stukken aan opruimen, timemanagement, to-do-lijsten en productiviteitsapps.

Na verloop van tijd begon er iets te knagen. Het leek alsof mezelf verbeteren een doel op zich was geworden. Alle tijd die ik won door efficiënter te werken, ging op aan extra werk. Met als gevolg dat ik steeds vermoeider raakte. Thuis was ik afwezig, op het werk een chagrijn. Mijn schouders stonden constant onder hoogspanning, ik had vaak hoofdpijn. Wat heb je eraan, vroeg ik me af, als je supersnel mailtjes kan beantwoorden, maar je er helemaal niet goed bij voelt? Ik was altijd ontevreden en moe. Ik was een productiviteitsmachine geworden.

Wat kon ik hieraan doen?

Uiteraard wendde ik me voor het antwoord weer tot de zelfhulp. Van gedragswetenschappers, neurologen, psychologen en ervaringsdeskundigen leerde ik dat streven naar beloningen als succes en rijkdom ons inderdaad niet gelukkig maakt. We kunnen veel beter streven naar iets wat ik denk ik het beste ‘dagelijkse voldoening’ kan noemen. Dat is het ervaren van geluk door de betekenis van de dingen die we dagelijks doen.

In het Dankboek deel ik vier strategieën voor hoe jij en ik naar die dagelijkse voldoening kunnen streven. De belangrijkste is: dankbaar zijn. In het Dankboek kun je een halfjaar elke dag bijhouden waar je dankbaar voor bent.

Ik wens je er veel plezier mee - en ben benieuwd naar je bevindingen. Je kunt me bereiken via ervaring@dankboek.nl

Met een groet,
Ernst-Jan Pfauth

CEO van De Correspondent

 
corres_de_logotype_rgb_02.png
 

Het Dankboek is een uitgave van De Correspondent.

Dat is een dagelijks medium met als belangrijkste doelstelling de wereld van meer context te voorzien.

Door het nieuws in een breder perspectief of in een ander licht te plaatsen, wil De Correspondent het begrip 'actualiteit' herdefiniëren: niet om je aandacht te trekken, maar om je inzicht te bieden in hoe de wereld werkt.

De Correspondent is volledig advertentievrij en de verhalen worden mogelijk gemaakt door bijna 60.000 betalende leden. 

Wil je een lidmaatschap uitproberen? Vul op deze pagina de volgende code in: ejpdc74. Veel leesplezier!